22. december 2024

Test: Ubongo! 3D Family er en intelligenstest for hele familien

Ubongo! brætspil
Ubongo! er ret udfordrende, men det er alligevel nemt og hurtigt at komme igang med.

Test

Byggekvalitet
9/10
Underholdningsværdi
9/10
Instruktioner
8/10
Overall
8.7/10
Ubongo! er nemt at komme igang med, men det er alligevel ekstremt udfordrende – især på det sværeste niveau.

Det er nemt at komme i gang med brætspillet Ubongo! 3D Family, men det er alligevel et spil, der kræver koncentration af både små og store deltagere.

I en verden fyldt med digitale distraktioner er der noget særligt ved at samles om et brætspil. Det handler ikke bare om underholdning; det er en chance for at skabe minder, udfordre os selv og hinanden, og måske endda lære noget nyt undervejs. Ubongo!, som første gang så dagens lys i 2003, men som siden er blevet opdateret, er et lysende eksempel på et spil, der formår at kombinere hygge med en god portion hjernevrideri. Spillet ikke bare appellerer til familien, men også til alle, der sætter pris på en god udfordring.

Nemt at komme igang med Ubongo!

Den helt centrale del af Ubongo er de farverige polyominoer, de specielle brikker, der mest af alt ligner Tetris-brikke i 3D. Spillet handler nemlig om at bruge disse brikker til at udfylde en given form, der er vist på et kort. Dit samlede 3D-puslespil skal både dække den grundform, der er vist på kortet, og samtidig skal puslespillet være i lige præcis to etager. Det lyder måske umiddelbart simpelt, når du kun har 2-3 brikker, der skal samles, men den sande udfordring ligger i tidsfaktoren og konkurrencen.

Med et timeglas, der tæller ned, er det vigtigt at være hurtig, præcis og strategisk. Hvert spil føles som et helt nyt puslespil, der skal løses, og det er med til at give spillet en høj genspilsværdi.

Tetris-brikker i Ubongo!
For at vinde en runde skal du dække mønsteret på kortet i to etager som her.

Forbedret gennem mere end 20 år

Ubongos udvikling har været med til at gøre spillet endnu mere populært. I den originale udgave af spillet fra 2003 blev der brugt et spilbræt med rækker af ædelsten. Her skulle spillerne flytte deres brikker for at kunne få fat i disse ædelsten.

I 2015 blev spillet dog fornyet med et mere moderne pointsystem, hvor du ikke længere brugte ædelsten, men istedet pointkrystaller. Det har gjort spillet mere tilgængeligt for et bredere publikum, og derfor har den nyere udgave også været populær.

Mere end bare hurtige hænder: En mental workout

Ubongo! er mere end bare et hurtigt familiespil. Det er en intelligenstest i forklædning. Spillet udfordrer din rumlige intelligens, din evne til at visualisere former i dit hoved, og din evne til at træffe hurtige beslutninger under pres. Det er et spil, der engagerer hjernen på flere niveauer, og som giver en tilfredsstillende følelse af at have løst en udfordring. De mange sværhedsgrader sørger for, at der er udfordringer til alle niveauer, hvilket gør det muligt for hele familien at være med. Det skaber en fin balance mellem sjov og læring.

Smukke brikker giver en fin taktil fornemmelse

En stor del af Ubongos charme ligger i dets fysiske komponenter. Brikkerne er lavet af træ, hvilket giver dem en virkelig behagelig taktil fornemmelse. Det tilføjer også et ekstra lag af kvalitet til spillet, at det ikke bare er hule plastikbrikker.

De farverige krystaller, som man får som belønning for at løse gåderne, bidrager også til en mere tilfredsstillende oplevelse. Det er disse små detaljer, der gør spillet til noget særligt og mere indbydende.

Indhold i kassen til Ubongo!
De kulørte brikker skal dække det hvide mønster på kortet i to etager, hvis du vil vinde en runde i Ubongo!.

Svært at blive god til

Selvom Ubongo! er et fantastisk spil, er det ikke uden sine små skavanker. Ligesom skak, så er Ubongo! et spil, som er nemt lære, men svært at blive rigtig god til. Nogle spillere mener, at selv den letteste sværhedsgrad i Ubongo! kan være en udfordring, og den kan godt føre til en del frustrationer. I vores tilfælde var der endda også voksne, der følte sig mere end almindeligt udfordrede af, at få de kulørte brikker til danne den rigtig figur på spillekortet.

Brugsanvisningen kan virke forvirrende for nye spillere, men med lidt tålmodighed kan man sagtens forstå spillets regler og mekanikker. Det er under alle omstændigheder en lille pris at betale for de mange timers god underholdning, spillet har at byde på. Det foreslås at aldersgrænsen er otte år, men med en god forklaring og lidt hjælp kan et yngre barn også sagtens være med.

timeglas i Ubongo!
Timeglasset er med til at gøre Ubongo! ekstra nervepirrende.

Konklusion: Ubongo!

Ubongo! er meget mere end bare et almindeligt familiespil; det er et spil, der samler familien omkring et sjovt og udfordrende puslespil. Det er en oplevelse, der kombinerer et hurtigt gameplay med en stor genspilsværdi. Med sine flotte komponenter, mange sværhedsgrader og det evigt tilfredsstillende element af problemløsning, er Ubongo et spil, der fortjener en plads i enhver spilsamling. Hvis du leder efter et spil, der udfordrer din hjerne, samtidig med at det skaber glæde og minder, så er Ubongo et sikkert valg. Det er et spil, der vil blive taget frem igen og igen, både til hyggelige familieaftener og intense spildueller.

Ubongo! 3D Family koster 249 kroner.

Alma Østergaard

Alma Østergaard skriver mest om spil og gamingkultur. Hun programmerer selv og bygger spil i Unity og C#.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

AOC U27B3AF
Foregående artikel

Skærmpanel: Hvad er fordele og ulemper ved OLED, IPS og de andre teknologier?

depechen i 5 Seconds Stafet
Næste artikel

Test: Tænk hurtigt i brætspillet 5 Seconds Stafet

Seneste artikler

Gå tiltops

Don't Miss

HP E34m G4 WQHD Curved

1000R vs. 1500R vs. 1800R: Hvilken kurvet skærm passer bedst til dig?

I takt med at skærmteknologien udvikler sig, bliver kurvede skærme
pige med headset / ASUS ROG Pelta på hovedet

Test af ROG Pelta: Svævende let trådløst gaming headset

Selvom ROG Pelta hører til blandt de større gaming-headsets, er