SteelSeries Apex_Pro TKL tastatur keyboard
Hvis du lærer de vigtigste genvejstaster i Windows at kende, kan du spare masser af tid.
28. maj 2024

Lær de vigtigste genveje i Windows og spar masser af tid

I en travl hverdag kan det være en stor hjælp at kende de rigtige tastaturgenveje i Windows. Det kan spare dig tid og frustrationer, og gøre dig mere effektiv i din brug af computeren.

For at bruge en tastaturgenvej skal du typisk holde den første tast nede (f.eks. Ctrl eller Windows-tasten) og derefter trykke på den anden tast (f.eks. C eller X) samtidigt. Nogle genveje kræver, at du trykker på tasterne i hurtig rækkefølge.

Her under finder du de bedste tastaturgenveje i Windows, opdelt i grundlæggende og avancerede genveje. Hver genvej er beskrevet med en kort forklaring, så du nemt kan lære dem at kende og bruge dem i din hverdag.

De bedste genveje i Windows

CTRL + C (Kopier):

Ved at holde CTRL og C nede kopierer du det markerede indhold (tekst, billeder osv.) til udklipsholderen. Brug den til at gemme tekst, du hurtigt vil bruge et andet sted, eller til at indsætte indhold i andre programmer.Eksempel: Du skriver en rapport og vil indsætte et citat fra en webside. Markér citatet, tryk Ctrl + C, og åbn derefter rapporten. Placer markøren, hvor du vil indsætte citatet, og tryk Ctrl + V.Tip: Husk, at du kun kan kopiere én ting ad gangen til udklipsholderen. Hvis du kopierer noget nyt, overskrives det gamle indhold.

CTRL + X (Klip):

Denne genvej fjerner det markerede indhold fra sin oprindelige placering og placerer det i udklipsholderen. Brug den til at flytte tekst, billeder eller andre elementer til et andet sted.

Eksempel: Du redigerer en tekst og vil flytte et afsnit til et andet sted i dokumentet. Markér afsnittet, tryk Ctrl + X, placer markøren, hvor du vil indsætte afsnittet, og tryk Ctrl + V.

CTRL + V (Sæt ind):

Denne genvej indsætter indholdet fra udklipsholderen på det aktuelle sted. Brug den til at placere tekst, billeder eller andre elementer, du har kopieret eller klippet.

Eksempel: Du har kopieret et citat fra en webside og vil indsætte det i en email. Åbn emailen, placer markøren, hvor du vil indsætte citatet, og tryk CTRL + V.

Tip: Du kan også bruge højreklikmenuen og vælge “Sæt ind” for at indsætte indholdet fra udklipsholderen.

CTRL + Z (Fortryd):

Denne genvej fortryder den seneste handling, du har udført. Brug den til at gå tilbage i tiden og rette fejl eller fjerne uønskede ændringer.

Eksempel: Du har ved et uheld slettet et ord i en tekst. Tryk hurtigt CTRL + Z for at fortryde sletningen.

Tip: Du kan fortsætte med at trykke CTRL + Z for at fortryde flere handlinger bagud.

CTRL + Y (Gør om):

Denne genvej gendanner den seneste handling, du har fortrudt. Brug den, når du fortryder en handling og ønsker at gendanne den.

Eksempel: Du har fortrudt en sletning, men indser nu, at du ville beholde ordet. Tryk CTRL + Y for at gendanne sletningen.

Tip: Husk, at du kun kan gendanne handlinger, du har fortrudt.

CTRL + A (Markér alt):

Denne genvej markerer alt indhold i det aktuelle vindue. Brug den til at kopiere, redigere eller slette alt indhold på én gang.

Eksempel: Du skriver en lang tekst og vil kopiere alt indhold til et nyt dokument. Tryk CTRL + A, og tryk derefter CTRL + C.

Tip: Du kan også bruge højreklikmenuen og vælge “Markér alt” for at markere alt indhold.

CTRL + S (Gem):

Denne genvej gemmer det aktuelle dokument eller fil. Brug den til at sikre at du ikke mister dit arbejde, hvis computeren eller programmet lukker uventet ned.

PRT SCN-tasten i et tastatur med LED-lys
Du kan bruge tasten til PRT SCN til at gemme det aktuelle skærmbillede på computeren.

+ Læs mere om hvordan du gemmer et billede af skærmen i Windows.

Windows-tast + . (Emoji-panel):

Denne genvej åbner Emoji-panelet, hvor du kan vælge og indsætte fx smileys i dine tekster i Windows. Brug den til at give dine beskeder et mere personligt præg eller til at udtrykke dine følelser på en mere visuel måde.

Eksempel: Du skriver en email til en ven og vil vise, hvor glad du er for at se dem igen. Åbn Emoji-panelet, vælg en glad emoji, og indsæt den i din email.

Tip: Du kan også bruge søgefeltet i Emoji-panelet til at finde specifikke emojis.

Windows-tast + ; (Diktering):

Denne genvej åbner Diktering, som automatisk transskriberer din tale til tekst. Brug den til at skrive hurtigt, tilgængeliggøre din tekst eller til at styre din computer med stemmen.

Eksempel: Du har ondt i hånden og kan ikke skrive. Åbn Diktering, tal din tekst, og se den blive transskriberet på skærmen.

Tip: Du kan bruge forskellige kommandoer til at styre Diktering, f.eks. “Pause” for at stoppe optagelsen eller “Indsæt komma” for at indsætte et komma.

Udforsk og lær mere:

Dette er blot et lille udvalg af de mange tastaturgenveje, der er tilgængelige i Windows. Du kan finde en mere omfattende liste over genveje på Microsofts supportwebsted: https://support.microsoft.com/en-us/windows/keyboard-shortcuts-in-windows-dcc61a57-8ff0-cffe-9796-cb9706c75eec. Derudover tilbyder mange programmer og apps også deres egne genveje, som du kan finde i dokumentationen eller ved at trykke på Alt-tasten for at se en genvejsmenu.

Husk: Øvelse gør mester! Jo mere du bruger tastaturgenveje, jo hurtigere og mere effektiv bliver du i din brug af computeren. Prøv at indarbejde et par nye genveje i din hverdag ad gangen, og du vil hurtigt mærke en forskel.

Morten S

Morten er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og San Fransisco State University. Han har skrevet om computere og IT-branchen siden 1990'erne, og han har været besat af elektronisk legetøj til hjemmet, siden han første gang spillede Asteroids på en Atari 2600.
-
Han arbejdede i mange år for computermagasinet Komputer for alle og har desuden skrevet for Computerworld og leveret stof om ny teknologi til Illustreret Videnskab, Bilmagasinet, Penge & Privatøkonomi, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Børsen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Dells serie af Latitude-computere.
Foregående artikel

STOR GUIDE: Hvilken bærbar computer skal jeg købe?

Kvinde arbejder på Samsung Galaxy Book4 Edge
Næste artikel

Ny Samsung-computer med kunstig intelligens

Seneste artikler

Kvinde løber med Google Pixel Watch 3 om armen.

TEST: Google Pixel Watch 3 – meget bedre batteritid

Den nye smartwatch introducerer en større 45 mm-størrelse, en lysere skærm, hurtigere opladning, avancerede løbedata, en forbedret Readiness Score med træningsvejledning og dybere integrationer med Google-apps. Batterilevetiden er imponerende, især for 45
Gå tiltops

Don't Miss

AOC U27B3AF

Skærmpanel: Hvad er fordele og ulemper ved OLED, IPS og de andre teknologier?

Når du skal vælge en ny skærm til din computer,
Computeren Razer Blade 16

Test: Razer Blade 16 – så meget bærbar computer får du for 40.000 kroner

Razer Blade 16 er en ekstemt hurtig bærbar computer, men